Kompressioonsukad ja -sokid: kuidas need toimivad ja miks neid kasutada?

Mis on kompressioonsukad ja -sokid?

Kompressioonsukad ja -sokid on spetsiaalsed meditsiinilised abivahendid, mis on loodud pakkuma jalgadele toetust ja parandama vereringet. Need on valmistatud elastsetest materjalidest ning avaldavad jalgadele järk-järgult vähenevat survet, alustades tugevamast survest pahkluu juures ja lõppedes nõrgema survega säärtel või reitel.

Kuidas need toimivad?
  • Parandavad vereringet: Kompressioon aitab verel tõhusamalt liikuda südame suunas, vähendades veenides seisvat verd.
  • Vähendavad turset: Kompressioon aitab vedelikke kudedest tagasi vereringesse suruda, vähendades jalgade ja pahkluude turset.
  • Ennetavad ja ravivad veenilaiendeid: Need aitavad ennetada veenilaiendite teket ja leevendada olemasolevate veenilaiendite sümptomeid.
  • Vähendavad trombide tekke riski: Kompressioon vähendab trombide ehk vereklompide tekke riski, mis võib tekkida pikaajalise istumise või voodirežiimi tagajärjel.

Kasutusalad ja kasulikkus

Kompressioonsukad, -sokid ja -põlvikud on kasulikud mitmetes olukordades ja mitmete seisundite puhul:

Veenilaiendid on tavaline probleem, eriti naiste seas. Kompressioonsukad aitavad vähendada veenilaienditega kaasnevat valu ja turset.

Raseduse ajal suureneb veremaht ja rõhk jalgade veenidele, mis võib põhjustada turset ja veenilaiendeid, kompressioonsukad aitavad leevendada neid sümptomeid.

Inimesed, kes veedavad pikki perioode istudes või seistes, näiteks kontoritöötajad või reisijad, saavad kasu kompressioonsukkade kasutamisest, et vältida turset ja väsimust jalgades. Eriti heaks abimeheks on need pikkadel lennureisidel, kus ühe koha peal istumist on korraga palju.

Sportlased kasutavad kompressioonsokke, et parandada sooritusvõimet ja kiirendada taastumist, vähendades lihaste väsimust ja parandades vereringet. Spordikompressioonsokid toetavad säärt ja hüppeliigest sportimisel, vähendavad põrutust ning aitavad treeningust taastumisel.

Pärast operatsiooni, eriti alajäsemete operatsioone, võivad kompressioonsukad aidata ennetada trombide teket ja kiirendada taastumist. 

Erinevad kompressioonitasemed:
  • Kerge kompressioon (8-15 mmHg): Sobib igapäevaseks kasutamiseks, eriti kui on kerged vereringehäired või jalgade väsimus.
  • Keskmine kompressioon (15-20 mmHg): Sobib veenilaiendite ennetamiseks ja kergemate sümptomite leevendamiseks.
  • Tugev kompressioon (20-30 mmHg): Kasutatakse mõõdukate veenilaiendite ja tursete korral ning pärast kirurgilisi protseduure.
  • Väga tugev kompressioon (30-40 mmHg): Mõeldud tõsiste veeniprobleemide ja tursete korral, tavaliselt arsti juhendamisel.

Kuidas valida ja kasutada?

Kompressioonsukkade ja -sokkide valimisel on oluline järgida arsti või spetsialisti soovitusi. Õige suuruse ja kompressioonitaseme valimine tagab maksimaalse kasu ja mugavuse. Jalga tuleks need panna kohe hommikul pärast ärkamist, kui jalad on veel minimaalselt turses, ning kanda kogu päeva vältel.

Kokkuvõte

Kompressioonsukad ja -sokid on tõhusad abivahendid vereringe parandamiseks, turse vähendamiseks ja erinevate veeniprobleemide ennetamiseks ja raviks. Need on kasulikud mitmetes olukordades alates igapäevasest kasutamisest kuni spetsiifiliste meditsiiniliste seisundite ravini. Parima tulemuse saavutamiseks on oluline valida õige suurus ja kompressioonitase.

Jaga seda postitust